Skladování vína

Zakoupili jste si u nás vína, která si chcete vychutnat až za nějaký čas a nevíte, jak víno správně skladovat?

Nevadí, poradíme Vám, jak na to.

Vína, která jste zakoupili v našem e-shopu, skladujeme při stabilní teplotě okolo 10°C. Takto uskladněná vína jen velice pozvolna dozrávají a proces stárnutí je tak výrazně zpomalen. Vína s klasickým korkovým uzávěrem skladujeme v  horizontální poloze a v temném prostředí se stálou vlhkostí. Kdyby byla vína uskladněna v nevhodných podmínkách, nejen že ztratí své chuťové vlastnosti, ale můžou se velmi rychle zkazit.

Ideální teplota pro skladování

Pro skladování vína je ideální rozsah teplot mezi 10 – 12°C. Velmi důležitá je stálost skladovací teploty (výkyv max. +/- 2 °C), protože kolísání teplot je pro uskladněné víno mnohem větší problém, než mírně vyšší teplota. Relativní vlhkost vzduchu by neměla přesáhnout 80%.

Ideální prostředí

Tma, protože UV záření může velmi negativně působit jak na chuť a vůni, tak i na barvu vína. Stabilní vlhkost cca 65 – 80%. Velkým rizikem pro víno jsou cizí pachy, které můžou přes korkový uzávěr do láhve proniknout a znehodnotit její obsah. Není proto vhodné skladovat víno s bramborami, kořenovou zeleninou apod.

Poloha pro skladování

Vodorovně pro vína s klasickým korkem, což zabraňuje sesychání korku a přístupu vzduchu. Vína, která jsou uzavřena šroubovým uzávěrem, jsou určena pro rychlou spotřebu a snesou i skladování ve vertikální poloze. Ideálním prostředím pro skladování vína je vinný sklep, případně chladící zařízení určené pro skladování vína (domácí vinotéka). Pokud nemáte možnost využít ani jednu z variant, uskladněte víno krátkodobě v klasické lednici. Tady však může vlivem nízké teploty dojít k vysrážení vinného kamene, jehož krystalky zůstanou na dně láhve, nebo ulpí na korkové zátce. Vinný kámen nijak neovlivní vlastnosti vína, chuť ani vůni, vytváří pouze negativní estetický dojem, který lze snadno vyřešit šetrnou dekantací. Ba naopak, tvorba vinného kamene ve víně je obvykle důkazem šetrné výroby a vysoké kvality vína, a navíc ukazuje, že víno nebylo „chemicky“ upraveno přídavkem kyseliny metavinné (E353).

JAK VÍNO SERVÍROVAT

ČERVENÉ VÍNO
Vyžaduje servírovací teplotu 15 až 18°C.
Podáváte-li červené víno při nesprávné teplotě, víno bude chuťově nevyvážené a jeho potenciál nebude vůbec využit. Při nízkých teplotách se obvykle zvýrazní kyselina, která později ustupuje. Před servírováním červeného vína lahev otevřete a víno nechejte dostatečně dlouho vydýchat a to alespoň 30 – 60 minut před samotným podáváním. Mnohá červená vína vyžadují dekantaci, což je přelévání vína do speciálního džbánku (dekantéru). Tento proces zajistí oddělení sedimentu, který vznikl v průběhu ležení vína. Dalším důvodem je lepší provzdušnění a nadechnutí se / otevření vína. Aby se v červeném víně rozehrály veškeré chutě a vůně, pro servírování použijte širokou objemnou sklenici. Ideální jsou sklenice o objemu od 600 ml, což zajišťuje dostatečný kontakt vína se vzduchem.

BÍLÉ A RŮŽOVÉ VÍNO
Vyžaduje servírovací teplotu 7 až 12°C.

PERLIVÉ VÍNO
Vyžaduje servírovací teplotu 8 až 10°C.

ŠUMIVÉ VÍNO
Vyžaduje servírovací teplotu 5 až 8°C.